HTML

2008.12.21. 20:40 Koci1981

Bevallom: teázom

Közel két hónapja, hogy rákaptam a teára, mint italra, üdítőre vagy ahogy tetszik. A kínai orvosom tanácsára kezdtem el zöld teát inni, először nem is volt igazán ínyemre az egész, mivel inkább gyümölcslé-párti voltam. Mindkettőnek megvan az előnye, az utóbbihoz viszont rengeteg hátrány is csapódott.

A kóláról már rég lemondtam. Azt tudtad, hogy fél liter kólában a szükséges napi cukormennyiségednek a harmada van? Nem beszélve a sok aromáról és színezékről. Ezeket az úgynevezett frissítőket (bizonyított tény, hogy nem csillapítják a szomjadat) teljesen el kell hagyni. Egyetlen értékelhető ital ebből a palettából talán a tonik, ugyanis nyáron, ha leégtél a napon, a benne található kinin belülről regenerál. Innen egy gyors ugrás a manapság divatos ice tea. Én csak cukros lónyálnak hívom őket, mert az a 1,5% tea (jobb esetben), ami a másfél literes palackban van, teljesen értékelhetetlen, ellenben nagyon édes. Másrészt ilyet otthon is simán lehet csinálni, csupán sima teát (pl. Yellow Label, Lipton) kell lefőzni a megfelelő mennyiségben és ízlés szerint (akár)  szörppel ízesítjük. A jeges teák után ugorjunk a gyümölcslevekre: vagy olcsó és cukrozott lónyál (12%-os gyümölcstartalommal max és tele van E-vel) vagy drága (3-4-500 Ft.). A fenntieket kiválóan tudom ajánlani koktél alapanyagnak, mert egy közös van bennük: nagyon sokba kerülnek nap mint nap megvásárolva.

 

A tea: olcsó, finom, egészséges és szomjoltó. Másrészt a felforralt víz kórokozómentes. Lehet inni mézzel, cukorral, édesítővel vagy csak önmagában, akár citrommal is megbolondíthatod. Egy ideje mindent cukor nélkül iszok, csak a teánál használok édesítőszert (ami annyira nem egészséges) és öntök bele egy kis citromlevet is. Számomra így tökéletes az ízhatás, embere válogatja. Persze mint mindenhol, itt is jelen vannak a nagy multik a saját szarjaikkal (már elnézést), azaz szárított gyümölcsös-mesterséges aromás, teát nem tartalmazó teájukkal. Ilyen a Pickwick vagy a Milford. Tehát mikorott állunk a teás pult előtt a boltban, mindenképp győződjünk meg arról, hogy mit is veszünk valójában. Az összetevőknél fontos, hogy ha aromás, akkor az természetes legyen és nem utolsósorban tartalmazzon legalább igazi teát is. Nehéz, mert sok gyártó játszik a szavakkal a dobozokon. Még nem merültem el teljesen a teák világába, de máris szimpatikusabb, mint bármilyen üdítő.

Persze nyáron a strandon nem feltétlenül kell ragaszkodni hozzá, szürcsölj el bátran egy tonikot.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód


A bejegyzés trackback címe:

https://koci.blog.hu/api/trackback/id/tr19835629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása