HTML

2009.10.07. 15:43 Koci1981

Jamnica, a finom ásványvíz

Létünk eleme a víz. Hallhatjuk nap mint nap a tévében. Ízetlen, mégis a legjobb
szomjoltó. Nagyon sokféle vízből válogathatunk, nem elhanyagolható szempont az oldott ásványianyag tartalom. Ha túl kevés, az a baj, ha túl sok, az nagyobb baj. Én a 4-500 mg/l-t ajánlom mindenkinek. A Szentkirályi a maga 520 mg/l-es átlagával még kiváló, efölött azonban nem ajánlatos fogyasztani. Érdekesség még, hogy a Margitszigeti vizen feltüntetik, hogy olyan munkahelyen, ahol a hőmérséklet magasabb az átlagnál (pl. vasgyárban, acélműben, stb.), ott csak a mérsékelt fogyasztása ajánlott neki. Pontosan az oldott ásványi anyagok koncentrációjának köszönhetően.

Sokáig próbálgattam a különböző ízesített ásványvizeket, de a legtöbb vagy természetazonos aromás volt, vagy tele volt cukorral. Az első ízes kezdeményezést, ha jól emlékszem a Fonyódi forrásvíz tette a polcokra, ő egy kis citromos természetes aromát csempészett a vízébe, de cukor és édesítőszer nélkül. Sajnos most már ő is édesíti ezt. Visszatérve a kiindulópontra, nem találtam olyan ízesített vizet eddig, ami megfelelt volna nekem, ugyanis ami aszpartomos volt, abban rendszerint csak aromát raktak és még csak hasonlítani se hasonlított arra, aminek papíron lennie kellett volna. Idén először volt szerencsém Horvátországban nyaralni, ahol találtam egy Jamnica nevű ásványvizet, annak is Sensation nevű palackját. 38 fokban ki is próbáltam. Itt tudni kell, hogy délelőtt általában csak vizet ittunk, esetleg ásványvizes limonádét frissen facsart lime-ból és citromból, esténként pedig csak söröztünk. A Jamnica egy igen kellemes meglepetés volt, lágy íz, kellemes gyümölcsös utóíz némi édes érzéssel. Köszönhető ez annak, hogy mandarin juice és természetes mandarin és mapo aroma van benne egy kevés cukorral. A benne lévő cukor igazán nem sok, ugyanis szemben az 1 dl kóla 96 kalóriájával ebben mindössze 18 kalória van. És ami a legszerencsésebb, hogy itthon is kapható, szinte minden nagyobb ABC-ben és hipermarketben fellelhető 220-250 Ft/üveg áron, szénsavas és a Fonyódi forgalmazza.

Persze mint mindenből, ebből sem kell napi 2-3 üveget meginni, jóllehet kiváló üdítő, szerintem a piac eddigi legjobbja a szénsavas kategóriában (kapható még lime-kiwi ízben is, minőségben ugyanez), mégis ne feledkezzünk el arról, hogy az igazi frissítő még mindig a natur ásványvíz.

Jamnica Sensation Light
forgalmazza: Fonyódi Ásványvíz Kft.
gyártó: Jamnica d.d., Zágráb
10/8

Koci

Szólj hozzá!

Címkék: ásványvíz üdítő


A bejegyzés trackback címe:

https://koci.blog.hu/api/trackback/id/tr931434240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása